Falkberget

Det har framförts kritik mot att Naturskyddsföreningens Sollentunakrets inte har överklagat en detaljplan för nya hus uppe på Falkberget. Kommunen har i ett exploateringsavtal tillåtit att ägaren till dessa tomter får bygga ett antal hus i anslutning till den ”nya” bebyggelsen mot att kommunen får överta resten av området som allmän platsmark. De hus som finns där kommer att rivas, och hemfridszonen runt dessa försvinner.

Aktuellt område består av 7 tomter som sträcker sig från den ”nya” bebyggelsen ned till strandlinjen. Minst fem tomter har hus kvar. Det råder strandskydd från strandlinjen och 100 meter in på land. Tomterna sträcker sig nästan 150 meter från strandlinjen. Utan planändring kan fastighetsägarna flytta in, och även rusta dem. Med bygglov kan husen ersättas så länge inte privatiseringen ökar, vilket torde betyda ett lika stort hus i samma läge. Hemfridszon brukar bedömas vara till och med 15 meter från fasad.

Det hade även varit möjligt att ersätta stugorna med nya hus mer än 100 meter från strandlinjen.

Vi har valt att inte överklaga detaljplanen därför att vi bedömer att sommarstugorna som ligger på bergkanten då kan rustas och användas som bostad. Hela området skulle då vara privatägt, men allemansrätten då hade varit gällande mer än 15 meter från husfasaderna.

Kommunen är skyldig att hålla med förbindelsepunkt för vatten och avlopp vid fastigheternas tomtgräns. Det regleras i Vattentjänstlagen, (lag 2006:412). Den skyldigheten för kommunen är inte kopplad till planregler eller bygglov.

Det har funnits en argumentation att byggnaderna är för risiga för att marken ska anses vara ianspråktagen, vilket är kravet för att dispens från strandskydd ska ges. Den dom som har tagits fram har handlat om ett skjul inom ett naturreservat där markägaren ville bygga bostadshus. Det rättsfallet bedöms inte vara relevant i detta ärende.

Även om det mot förmodan skulle bedömas att husen är för risiga, så kan fastighetsägarna både flytta in och renovera dessa, och då torde marken än säkrare anses vara ianspråktagen enligt lagens mening.

Vi har i vårt remissvar till detaljplan pekat på att kommunen bör köpa in mark som har höga värden för kommunens medborgare. Det borde kommunen ha gjort i detta fall., enligt vår mening.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.