Skrifter

Vi kan erbjuda flera böcker och häften, skrivna av duktiga och erfarna medlemmar.

Boken om Tegelhagsskogen – naturreservat i södra Sollentuna

En helt nyutgiven bok (2016) skriven avFramsida del 1 Herbert Henkel. Boken är uppdelad i två delar.

Del 1 handlar om områdets Natur och naturhistoria och del 2 om Tegelhagsskogens Kulturhistoria.

Framsida del 2Totalt 219 sidor fyllda med intressanta fakta och iakttagelser från kommunens sydligaste naturreservat, illustrerat med fina färgbilder. En karta i dubbelt sidformat ingår i varje del.

För endast 200 kr plus porto får du båda delarna. Beställ genom e-post längst ner på denna sida.

Boken om Törnskogen

255 sidor med fakta om Törnskogens natur samtBoken om Törnskogen
natur- och kulturhistoria. Här kan du få mängder med tips på intressanta platser att besöka. Boken är försedd med många färgbilder och kartor. Den har givits ut av Naturskyddsföreningen med anledning av bildandet av Södra Törnskogens naturreservat.

Pris vid beställningar via hemsidan: 200 kr + porto (se nedan).

Båda böckerna finns även att köpa på Akademibokhandeln i Sollentuna Centrum.

Natur- och kulturvandring i Tegelhagsskogen

Ta med detta häfte ut i Tegelhagens naturreservat och upptäck naturen och kulturen i området. Innehåller nygjord karta och fina färgbilder.
20 sidor. A5-format. Kostnad 30 kr styck + porto (se nedan)

Karta till häftet (för nedladdning)

Stighäften

Häftena beskriver stigarna som föreningen har skapat i Törnskogen. De innehåller detaljerade kartor och färgbilder. A5-format. Kostnad 40 kr styck + porto (se nedan).

Framsida FornstigenFramsida VildmarksstigenFramsida UIN

Vildmarksstigen
En stig inriktad på Törnskogens flora och fauna.
40 sidor. 4:e omarbetade upplagan 2016
OBS! Vildmarksstigen har fått ny sträckning öster om Törntorp. Har du en äldre upplaga av häftet kan du komplettera det genom att ladda ner en ny sida 25.

Urtid-Istid-Nutid
En geologisk vandring i Törnskogen.
36 sidor. 3:e omarbetade utgåvan 2012

Fornstigen Långbroleden
Följ en återupptäckt uråldrig vandringsled.
36 sidor. 3:e utökade utgåvan 2012

En mer utförlig beskrivning av stigarna finns på här.

Guidehäften Vaxmora Torp och Törnskogen

Vaxmora Torp är ett av fyra gamla torpställen i Törnskogen. Torpstugan har nu restaurerats så som den såg ut på 1930-talet av föreningen Vaxmoratorpets Vänner. Den är ett omtyckt utflyktsmål i en omgivning av mäktig granskog, bergbranter och en vacker äng vid Norrviken. Med hjälp av guidehäftena kan du göra egna upptäcksturer runt torpet för att studera naturen och finna spåren från torpartiden. Häftena är i A5-format. Kostnad 20 kr styck + porto (se nedan).

Ormbunkar
Beskriver 15 arter av ormbunkar

Geologi
Beskriver bergarter och istidslämningar

Spåren efter 300 års odling
Beskriver lämningarna från torpartiden.

Hägnader och broar i naturmaterial
Kanske inspirerar dig att bygga en traditionell gärdsgård.

Manhem – spåren efter ett torp
Det tidigare torpet som låg vid Manhemsudde beskrivs.

Så beställer du

Böcker eller häften beställs genom e-post. Ange i beställningen vilken/vilka skrifter du vill ha och antal, samt namn och adress, Vi skickar hem materialet till dig tillsammans med ett inbetalningskort (betalning inom 15 dagar).

Fraktpriser

14 kr för 1 häfte, 28 kr för 4 häften.
Tegelhagsboken: 56 kr

Tips! På flera av våra programpunkter kan du köpa våra skrifter direkt på plats. Då slipper du fraktkostnaden. Och Törnskogsboken säljer vi för halva priset (100 kr) vid våra aktiviteter!